Homo Egg Egg:
HVA FINNES I ET LUKKET ROM?

 

(Oslo/Spot) Der finnes en bordtennisturnering. Spillerne er hvem som vil, man skriver seg på en liste på døren (min ledsager mener dette er avtalt på forhånd). De spiller, de blir sett. Dette er et faktum.

av Wolfgang Adler

 

Man projiseres på veggen, slik at vi – det betalende publikum, sittende på noen rader med stoler, hele tiden kan holde oss oppdatert med stillingen. Dette skjer i det ene lukkede rommet. I det andre, eller kanskje de to andre – foreleser Baktruppen om Neanderthalerne.

 

De - som fortsatt ifølge Baktruppen - var særskilt tallrike i Tyskland. Og i Palestina. Uten at dette – fortsatt ifølge Baktruppen – har noe som helst med jødisk identitet å gjøre.

 

Etter hvert som vi nærmer oss vår tid, blir neanderthalerne mer og mer like oss selv.

 

I de øvrige lukkede rom, får vi se røntgenbilder av Øyvind og Worm. Alt metall – fra amalgam til piercing synes på røntgenbildet. De har litt mindre hjerner enn gjennomsnittsneanderthaleren, antakelig noe lengre tarm (dette synes ikke på røntgenbildet), ikke fullt så lang nese som ham, heller.

 

Alt dette vet vi om de lukkede rom, fordi de projiseres på veggen. Min ledsager sukker. Vi ser på. Vi røyker og handler øl, noen reiser seg og går inn for delta i turneringen. Noen går på do. Køordningen (skriften på døren) fungerer. Jeg kjemper mot trangen til å tolke mening og betydningsfullhet inn i det jeg opplever.Det finnes poetiske øyeblikk. Problemet er, jeg vet ikke om det er slik ment.

 

Det finnes et stort alvor. Jeg vet ikke om det er meningen, heller. Det er ingen hjelp å få fra ledsageren. Jeg har en følelse av at det spørsmålet som henger i luften, er Hva er et menneske? – og det er kanskje det, siden ingen sier det.

 

Baktruppens anti-teatrale prosjekt gjør en vanlig publikummer mildt sagt usikker. Mot slutten får vi se Worm Winthers sædceller svømme. Endelig ler publikum.

 

Vi lytter til ekkoet av The Big Bang fra Neanderthal. En av neanderthalernes store fordeler var - ifølge Baktruppen - deres lange neser. Fra det lukkede rommet spør de sitt publikum - som de ikke ser: - Er det noen der ute med lange neser? Ingen svarer.

 

Baktruppen i Teglverksgaten - 30 og 31 januar, 1 februar 2002.