Lørdag 04.02.06

Gateteater i Adams drakt


Teaterhuset Avant garden fredag kveld:
FUNNYSORRYJESUS av og med Baktruppen


Mer avsindig og absurd teater enn det Baktruppen driver med, er det vanskelig å finne. Stort morsommere kan det heller ikke bli.

  Aldri før har man sett slike scener utspille seg i Olav Tryggvasons gate som mellom klokken 20 og 21 i går kveld. Mellom Teaterhuset Avant Gardens lokaler og forretningen Løitens Lys på den andre siden av gata vandret et knippe kvinner og menn i Adams og Evas drakt og i flagrende, hvite gevanter.
  De framførte sterke scener fra Bibelen. Med et smell fikk vi se hvordan Adam ble til. Naken hoppet han rundt på fortauet med stive brystvorter og vippende kjønnsorgan. Ikke rart, siden det var minus tre og kald vind.
  Vi fikk oppleve at Eva ble skapt ved hjelp av et ribbein fra ham. Vi fikk se at Moses ble født på branntomta på hjørnet Søndregate / Olav Tryggvasons gate. Ikke minst fikk vi følge med på hvordan han ble slept i en kurv tvers over Tryggvasons gate av den anerkjente lyrikeren Øyvind Berg. Han er en av Baktruppens skuespillere, og han hadde store problemer med å stoppe trafikken slik at Moses kom velberget fram til å motta de ti bud. Som sies å være grunnlaget for vår sivilisasjon.

Hjertet i halsen
  Vi som var publikum satt inne på Avant Gardens kafé med nervene i helspenn. Med hjertet i halsen. Først og fremst satt vi der med en konstant undertrykt latter mens vi så hvordan gateteater plutselig fikk en helt annen betydning. Bare det at publikum satt inne i varmen mens skuespillerne løp rundt i kald vind på gata...
  Før jeg inntok min plass i baren for gjennom vinduet å studere Baktruppens bevegelser, hadde jeg tenkt å skrive noe om likheter og forskjeller mellom oppstyret rundt karikaturene rundt Mohammed og Baktruppens morsomheter med Bibelen. Da Baktruppen var i gang, viste det seg øyeblikkelig at det like før deadline er umulig å trekke paralleller mellom dem og andre samfunnsfenomener.
  Baktruppen er i en klasse for seg. De demonstrerte enda en gang hvorfor de har en unik posisjon i norsk og internasjonalt teater og performance. De sitter inne med en kreativitet som få om noene andre kan vise maken til. Midt i sin revolusjonerende, respektløse og kanskje blasfemiske variant av Bibelhistorien fikk de oss for eksempel med på allsang om Norsk Asfaltforening, som har 350 medlemmer, og som møtes en gang i året for å drøfte asfaltens velsignelser.

Marklyttervisa
  De fikk oss til å synge Marklyttervisa, som er en hyllest til et apparat som kan avlytte bevegelser under jorda. De gjorde også mye annet rart, og selv om de hadde problemer med både utstyr og teknikk, var deres opptreden i går kveld så befriende respektløs overfor alle konvensjoner at det er grunn til å være tilstede når de gjentar forestillingen i kveld. Om det er fullt i kaféen, kan man diskret stille seg opp i et mørkt hjørne på branntomta. Man kan sette seg på trappa hos Løitens Lys, eller man kan stillferdig rusle fram og tilbake og se hva som skjer.
  Hvis man velger en av de siste løsningene, må man være klar over at man blir en del av forestillingen. Noe av det morsomste med FunnySorryJesus er at alle som passerer på gata blir statister som publikum inne i kaféens varme har glede av å studere. Om forestillingen virker aldri så løssluppen og improvisert, er det selvsagt et bevisst grep fra ensemblets side.

                                                                                                                            Trygve Lundemo